Tabiatın
Güzellikleri
Kalb, ruh ve vicdanlara binbir haz ve lezzetin akıp-durduğu irfan kuşağında seyahate azmetmişler için tabiat, gönüllere inşirâh salan manzaraları; rengârenk tepeleri, hülyâlı dağları; baygın bahçeleri, ürperten koruları; çağıltılarla akıp giden çayları “vahdet vahdet!” diye denizlerle bütünleşen ırmakları… Evet, bütün bunlarla bilhassa, bahar ve yaz mevsiminde tabiat meşheri, bir keyif, bir neş’e, bir huzûr, bir hayâl diyârıdır âdeta.
Tabiat Eczanesinden Şifalı Bir Meyve Hurma
Hurmanın sağlığımız üzerinde birçok faydalı etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerle alakalı sayısız bilimsel araştırma yapılmıştır.
Yeterli lif almak genel sağlığımız için önemlidir. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sistemine fayda sağlar. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Bir araştırmada, 21 gün boyunca günde 7 hurma tüketen 21 kişinin, hurma yemedikleri zamana kıyasla dışkı sıklığında iyileşmeler görüldü ve bağırsak hareketlerinde önemli bir artış sağlandı.
Çok şifalı bir ot: Karahindiba
Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir.
Karahindiba geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılmaktadır. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu bitki, % 5’e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir.
Türkiye üç Van Gölü kadar sulak alanını kaybetti
Tropikal ormanlardan sonra en yüksek biyolojik üretim potansiyeline sahip ekosistemler olan sulak alanlar,aynı zamanda dünyadaki toplam su varlığının %1’inden az olan erişilebilir tatlı suyun önemli depolama alanlarıdır. Sulak alanlar aynı zamanda iklim krizine karşı sigorta işlevi gören önemli karbon yutaklarıdır. Bu iki önemli özelliklerine rağmen sulak alanlar en hızlı kaybın yaşandığı ekosistemlerdir.
Antimikrobiyal direnç sağlığımızı, antimikrobiyal kirliliği çevreyi tehdit ediyor
1928’de keşfedilen ve 1940 yılında kullanıma giren antibiyotikler insanlık tarihinde bir dönüm noktası olarak nitelense de, bugün tüm dünyada giderek artan ve yaygınlaşan ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. “Her derde deva” inancıyla bilinçsizce ve aşırı antibiyotik kullanımı, mikroorganizmaların her yeni antibiyotikte direnç geliştirmesine neden olmuştur.
Türkiye’nin enerji enflasyonu AB ortalamasının üç katını aştı
Avrupa İstatistik Dairesi Eurostat, AB’deki enerji enflasyonunun Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (HICP) yayınlanmaya başladığı 1997 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. Eurostat’ın açıklamasına göre 2020 yılı Mayıs ayında eksi değerlerin görüldüğü enflasyon, 2021 yılı Mart ayında artış eğilimine girdi ve geçtiğimiz Ocak ayında %27 ile en yüksek seviyeye ulaştı
Atıklarından üretilen biyogaz tüm şehrin gaz ihtiyacını karşılıyor
South Molton kasabası, İngiltere’nin tüm gaz tedarikini biyogazdan temin eden ilk şehri oldu. Kasaba halkı artık tüm gazlarını ve elektriğinin neredeyse yarısını hayvan atıklarının anaerobik fermantasyonuyla elde edilen biyogazdan sağlıyor.
Yazının Devamı
Hollanda’daki güneş parkında hidrojen üretiliyor
Alman yenilenebilir enerji şirketi BayWa’nın Hollanda birimi Groenleven; ve Hollanda’nın en büyük enerji dağıtım kuruluşu Alliander, Hollanda’nın Friesland eyaletindeki Oosterwolde’de ülkenin ilk fotovoltaik güneş enerjisiyle çalışan hidrojen üretim tesisini devreye aldılar.
Yazının Devamı
Dunaj Vakfı Varşova’da Çevre Temizliği Etkinliği Düzenlendi
Dunaj Diyalog Vakfı Çevre Platformu tarafından 9 Nisan 2022 tarihinde Ursus belediyesiyle işbirliği halinde eski bir hobi bahçesi alanındaki çöplerin toplanması için etkinlik düzenlendi. Saat 10 da başlayan etkinliğe 7 den 70 e çok sayıda çevre gönüllüsü ile Belediye Başkanı ve bazı belediye çalışanları katıldı. Başkan Bogdan Olesiński böyle bir faaliyeti düzenlediği için Dunaj Vakfına ve onun çevre gönüllülerine teşekkür ederek, bundan sonra da farklı konularda Dunaj vakfı ile iş birliği yapmayı arzuladıklarını ifade etti. Etkinlik sonunda iki büyük konteyner dolusu katı atık toplandı.
Yazının Devamı
Ukrayna’daki Savaş Doğal Yaşama Zarar Veriyor
Rus kuvvetleri Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal ettiğinden beri, dünyanın dikkati ülkenin yoğun bombardımana tutulan şehirlerine çevrildi. Ancak ekolojik bir geçiş bölgesinde yer alan Ukrayna, aynı zamanda çok canlı sulak alanlara, ormanlara ve geniş bir bakir bozkır alanına da ev sahipliği yapıyor.
Rus birlikleri ülkenin korunan doğal alanlarının üçte birinden fazlasına girdi orada askeri operasyonlar yürüttü. Bu bölgedeki askeri faaliyetler, uzaydan görülebilecek kadar büyük yangınlara yol açarak kritik kuş üreme habitatlarının yok edilmesi konusunda endişelere yol açtı.