Çöplerimle Başbaşa
Dr. Hatice Böke
Son iki yüzyılda çevresel kirlilik tarihin başka hiçbir döneminde bu kadar hızla artmamıştır. Yine çevresel duyarlılığı yüksek insanların sesleri de sanırım en yüksek yine bu zaman diliminde çıkmaktadır. Bu aktivistlerden biride çarpıcı eylemleri ile bir çok kitleye ulaşan, 24 yaşından sonra hayatını tamamen değiştiren Robin Greenfield’dir.
Robin, annesi ve üç kardeşiyle birlikte ABD’deki Northwoods of Wisconsin’de küçük Ashland kasabasında büyüdü. 2005 yılında Wisconsin-La Crosse Üniversitesi’ne gitti ve burada Biyolojide lisans derecesi, Kimyada yandal diploması ve ayrıca Su Bilimleri alanında lisans derecesi aldı. Üniversiteden mezun olduktan sonra altı ay boyunca Asya ve Afrika’yı gezerek dünyanın ve insanlığın ne kadar çeşitliliğe sahip olduğunu fark etti ve bir aydınlanma yaşadı. 2011 yılında San Diego’ya taşındı ve burada kendi pazarlama şirketi The Greenfield Group’u kurdu.
Robin’in ergenlik çağının çoğunda ve 20’li yaşlarının başında hayatı finansal zenginliğe, maddiyata ve fiziksel görünümüne odaklanmıştı. 30 yaşına geldiğinde milyoner olma hedefi vardı ve tek amacı bu yolda başarıya ulaşmaktı. Fakat 24 yaşında, çağının çevresel ve sosyal sorunlarının farkına varmaya başlayınca hayatı büyük bir değişime uğradı. Kitaplar ve belgeseller aracılığıyla , yediği yemek, kullandığı araba ve satın alıp tükettiği her faaliyetinin bu sorunların çoğuna katkıda bulunduğunu öğrendi. Basit ve sürdürülebilir bir hayat kurabilmek için hayatında değişiklikler yapmaya karar verdi. Bu değişime yerli malı ürünleri tüketmek, çıkarttığı çöp miktarını azaltmak, işlenmemiş gıda tüketmek, kimyasal ürünleri hayatından çıkarmak, çok kullanımlı poşetler ve su şişeleri kullanmak gibi küçük değişikliklerle başladı. Bu küçük değişikliklerin ardından, arabasından kurtulmak, tüm parasını çevreye zararlı yatırımlardan ve bankalardan çekmek, paraya olan bağımlılığını tamamen azaltmak gibi büyük değişikliklere adım attı.
Robin, 31 yaşındayken (2016’da), federal yoksulluk sınırının altında kazanmak , net varlığını minimumda tutmak ve az sayıda maddi mülk sahibi olmak da dahil olmak üzere bir dizi yaşam sözü verdi. Kişisel çalışma sonucunda, sahip olduğu eşya sayısını 2020 yılı sonunda 111 ‘den 44 ‘e düşürdü.
Yıllar süren basitleştirme ve küçülme sonrasında 2020’de Robin Greenfield sahip olduğu her şeyle (44 adet) birlikte.
Greenfıeld farkındalık oluşturmak amacıyla sayısız aktivite, eylem ve konuşmalara katıldı. Bu farkındalık eylemlerinden biri ise insanların bireysel olarak çıkarttıkları “görünmez atıkları”nı görünür hale getirmekti.
Bu eylemde, Greenfield, 1 ay boyunca, yemek yeme, alışveriş yapma ve tüketme açısından ortalama bir kişi gibi yaşadı. Tüketici atığının fiziksel yükünü vurgulamak için ise ürettiği her çöp parçasını üzerinde taşıdı.
Greenfield bu girişimiyle, atık üretiminin “görünmez olma sorunu”nu görsel ve fiziksel bir temsilini bizlere sunmaktadir. Çöplerini giyerek, sadece kendisi değil, karşılaştığı insanları da genellikle gözden ve akıldan uzak olan tüketimci yaşam tarzıyla yüzleşmeye zorlar. Çöpten oluşan kıyafeti, sürdürülebilirlik, atık yönetimi ve kişisel çevresel ayak izini azaltma sorumluluğu hakkında tartışmalar başlatan bir uyarıcı haline gelir.
Proje boyunca, Greenfield üç R’nin (azaltmak, yeniden kullanmak, geri dönüştürmek) genişletilmiş bir versiyonuna bağlı kalır, düşünmeyi yeniden düşünmek, reddetmek, tamir etmek, yeniden amaçlandırmak ve çürütmek (kompost yapmak) gibi ek prensipleri dahil eder, hatta kendi atığını gübre olarak kullanmak üzere kompost yapacak kadar ileri gider. Bu yaklaşımıyla, atık üretimini baştan azaltan daha temel sürdürülebilir uygulamaların önemini vurgular.
Sonuç olarak, Greenfield, tüketimcilikten kurtulmayı, sürdürülebilir yaşam uygulamalarını benimsemeyi ve hükümet ve kurumsal düzeylerde sistemik değişiklikleri desteklemeyi içeren gerçek çözümlere doğru bir değişim çağrısında bulunur. Atığın çevresel maliyeti ışığında kendi tüketim alışkanlıklarını yeniden düşünmeye ve kişisel çöp çıktılarını azaltacak alternatifler bulmaya toplumu teşvik eder.
Bu proje, güçlü görsel sembolizmi ve Greenfield’in sürdürülebilirliğe olan kişisel bağlılığı ile, bireyleri tüketim modelleri üzerine düşünmeye ve toplumu daha sürdürülebilir ve adil atık yönetimi uygulamalarını benimsemeye teşvik eden ilham verici bir eylem çağrısı olarak hizmet etmektedir
Kaynaklar
- Robin Greenfield – Truth Seeker, Activist, Social-Reformer, Servant. Retrieved March 5, 2024, from https://www.robingreenfield.org/
- TEDx Talks [TEDxTalks]. (2022, June). I Wore All My Trash for 30 Days | Robin Greenfield.TEDxUCLA.YouTube.https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Xay1YKpu6Nk&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.ted.com%2F&embeds_referring_origin=https%3A%2F%2Fwww.ted.com&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo
- Atherton, A. M. (2023, July 18). Zero-waste activists share the little ways they reduce household trash. Washington Post. Retrieved March 5, 2024, from https://www.washingtonpost.com/home/2023/07/18/reduce-household-trash-zero-waste/