Vlychada Mağarası
Fatma & Mustafa Acar
Vlychada Mağarası, dünyanın en güzel mağaralarından biridir. Yunanistan’ın güneyinde bulunan Laconian Yarımadası’nın batı kıyısında, Diros Körfezi’nde bulunur. Beyaz sarkıtlar ve dikitler, etkileyici şelaleler ve ışıltılı kristaller her köşeyi süsler ve nefes kesen eşsiz bir manzara oluşturur.
Mağaraya ulaşmak için Mora yarımadasının ortasında bulunan Sparta’dan geçerek Gythio’ya, oradan da Areopoli ve Pyrgos Dirou’ya varılır. Pyrgos Dirou Yunanistan’ın Lakonia bölgesindeki Mani’de bir kasabadır. Areopoli’ye yaklaşık 26 km uzaklıktadır.
Dirou durgun su anlamına gelir. Vergas Muharebesi (Yunan Bağımsızlık Savaşı, 1824) Dirou yakınlarında gerçekleşmiştir. Arkeolojik araştırmalar mağaraların Paleolitik ve Neolitik dönemlerde ibadethane olarak hizmet ettiğini ve sakinlerinin mağaraların yeraltı dünyasına giriş olduğuna inandığını göstermiştir(1).
Yerel halk, Vlychada mağarasının varlığını yaklaşık 1900’den beri biliyor.1960’a gelindiğinde, 1.600 metre keşfedilmiş ve haritalanmıştı. Bugüne kadar 14.700 metre rota haritalandı. Mağaranın çoğu su yüzeyinin altında yer almaktadır.
Mağara yüz binlerce yıl önce oluşmaya başlamış. Şu anda su altında bulunan sarkıt ve dikitler, deniz yüzeyinin mevcut seviyesinden çok daha alçak olduğu zamanlarda oluşmuştur. Sarkıtlar 71 metre derinlikte bulunmuştur. Mağaranın maksimum derinliği turistik güzergahın dışında olup 80 metreye ulaşmaktadır.
Kireçtaşındaki çatlaklara nüfuz eden ve onu eriten su, mağarada damla damla uzun bir süre boyunca çözünmüş kalsiyum karbonatın çökelmesiyle sarkıt ve dikitler oluşturur.
Mağaranın doğal girişi sadece yarım metre çapındadır ve deniz yüzeyine çok yakındır. Mağaranın daha önceki zamanlarda kademeli olarak kapanan başka girişleri vardı.
Mağarada panter, sırtlan, aslan, geyik ve gelinciklere ait fosilleşmiş kemikler ve Avrupa’daki en büyük su aygırı kemiği yatağı bulunmuştur. Mağaranın doğal girişinin yakınında insan varlığını düşündüren seramikler bulunmuştur.
Mağaranın içindeki su acımsı ve çok serttir. Su sıcaklığı yaklaşık 14 °C’dir, hava sıcaklığı ise 16 ila 19 °C arasında değişmektedir.Turist rotası 1.500 metre uzunluğundadır, bunun ilk 1.200 metresi göldedir ve tur yaklaşık 25 dakika sürmektedir.
Mağaraya giriş ücreti 17 Euro’dur. Biletler satış yerinden veya web üzerinden satın alınabilir (2). Önce teknelerle göl içinde kısa bir yolculuk yapılır. Daha sonra mağaralar yaya olarak gezilir.
Kaynaklar:
- Papathanassopoulos, G. A., “The Cave of Diros” Athens Annals of Archaeology (1971): 12-26.
- https://www.diros-caves.gr/